Pizza na spodzie z kaszy jaglanej

06.03.2017

Kolejny cheat meal? NIE! Pizza bezglutenowa, smaczna i przede wszystkim dla każdego na diecie – moje ulubione słowo FIT pizza : ) Mam nadzieję, że uda się Was zachęcić do wykorzystania przepisu i przygotowania tej przepysznej pizzy! Zachęcam do robienie zdjęć i podsyłania na adres emailowy!

Składniki:

spód z kaszy jaglanej:

– 100g kaszy jaglanej
– 1 jajko
– sól

propozycja składników na wierzch:

– oliwki
– udo z indyka w kawałkach
– keczup lub przecier pomidorowy
– cebula
– pieczarki
– mozzarella/ ser żółty
– przyprawy: majeranek, kurkuma, papryka chilli, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Ugotowaną i odcedzoną kaszę należy zmieszać z jajkiem lub zblendować, a następnie rozłożyć na papierze do pieczenia. Grubość nie powinna przekraczać 2 cm. Wierzch smarujemy przecierem pomidorowym lub keczupem. Wybrane składniki kładziemy na masie, wkładamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy w temperaturze 200 stopni.

Wskazówki:

– im cieńsza masa tym ciasto będzie lepiej upieczone
– pieczarki najlepiej usmażyć oddzielnie na patelni i dopiero po wyjęciu z piekarnika rozłożyć na pizzy
– jeżeli ktoś lubi czuć ziarenka kaszy jaglanej nie trzeba jej blendować, wystarczy zmieszać z jajkiem
– żółty ser lepiej zastąpić mozzarellą, aby pizza była mniej kaloryczna