Pizza na spodzie z brokuła

09.06.2018

Kolejny eksperyment w kuchni Lekki Jak Chmurka! Pizza kojarzy Ci się z kalorycznym posiłkiem? Odmawiasz sobie przyjemności na diecie? Teraz możesz to zmienić z rewelacyjnym przepisem na dietetyczną pizzę na spodzie z brokuła ! (reklama zawierała lokowanie produktu : P )

Składniki:

– 125 g mozzarelli
– 1 jajko
– 1 brokuł
– sól, pieprz, oregano
– pomidory z puszki
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki kukurydzy
– 200 g pieczarek

Sposób przygotowania sosu:

Puszkę pomidorów mieszamy z rozdrobnionym czosnkiem, solą, pieprzem oraz oregano. Najlepiej zostawić w lodówce na kilka godzin przed przygotowaniem pizzy, aby sos mógł całkowicie „przejść” czosnkiem

Sposób przygotowania spodu:

Brokuł trzemy na tarce z małymi oczkami lub używamy sprzętu, które pozwoli uzyskać konstystencję kaszy – nie mielimy tak, aby uzyskać papkę! Brokuł wystarczy posolić, dodać oregano i wrzucić na rozgrzaną patelnię, aby pozbyć się jak najwięcej wody z brokuła. Wysuszone wiórki brokuła wrzucamy do miski, dodajemy 1 jajko, mozzarellę, przyprawy i ręcznie ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W międzyczasie na blasze rozkładamy papier do pieczenia, lekko smarujemy, aby pizza nie przywierała podczas pieczenia i przygotowaną wcześniej masę formujemy na papierze w kształcie koła. Do rozgrzanego piekarnika 200 stopni pieczenie góra dół wstawiamy na 5 minut spód od pizzy. Po 5 minutach smarujemy sosem, dodajemy wybrane składniki i pieczemy jeszcze przez 14-20 minut.

Uwaga, aby spód był chrupki najistotniejszą czynnością jest pozbycie się wody z brokuła. Spróbujcie!

Bon appétit