Pasztet z soczewicy

06.01.2020

Dzisiaj na st贸艂 trafia pasztet z soczewicy marchewki i selera. Przepis jak zwykle prosty i smaczny 馃檪

Sk艂adniki:

– 200-250 g soczewicy czerwonej
– 3 艣rednie marchewki
– seler
– s贸l, pieprz, olej
– 1 jajo
– 1 z膮bek czosnku
– p贸艂 cebuli

Spos贸b przygotowania:

Soczewic臋 gotujemy w 2 szklankach wody tak, aby woda ca艂kowicie si臋 wygotowa艂a i powsta艂a „papka”. W trakcie gotowania doprawiamy sol膮

Na patelni臋 wrzucamy cebul臋 i czosnek pokrojony w drobn膮 kostk臋 a nast臋pnie start膮 marchewk臋 na tarce z szerokimi oczkami oraz seler. Sma偶ymy tak d艂ugo, a偶 warzywa stan膮 si臋 mi臋kkie. Pod sam koniec wrzucamy wszystko razem – warzywa i soczewic臋 oraz dodajemy jajko.

Ca艂o艣膰 mieszamy, wype艂niamy wcze艣niej posmarowan膮 mas艂em foremk臋 i wrzucamy do piekarnika 200 stopni na oko艂o 40 minut.

Gotowe!