omlet-na-slodko

FIT omlet na słodko

06.06.2017

Udało się! Pożywny omlet z jajek, o których więcej pisałem TUTAJ przygotowany zgodnie z oczekiwaniami, a zatem dzielę się z Wami przepisem ; ) Od dzisiaj zaczynam eksperymenty z omletem w kuchni. Zapraszam na FACEBOOK, aby być zawsze na bieżąco!

Składniki:

– 50 g płatków owsianych
– 4 jajka rozmiar M
– 20 g masła orzechowego
– 200 g wiśni
– 40 g orzechów nerkowca
– 2 pastylki słodzika ze stewii
– opcjonalnie 20 g odżywki białkowej

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane najlepiej ugotować lub zalać gorącą wodą na 10 min przed przygotowaniem. Następnie do miski wrzucamy płatki owsiane, jajka, masło orzechowe oraz słodzik. Dodatkowo proponuję skorzystać z gotowych aromatów! Wszystko razem blendujemy, aż do całkowitego rozdrobnienia płatków. W trakcie rozgrzewamy wysmarowaną odrobiną oleju kokosowego patelnie na średnim ogniu dzięki czemu omlet nie będzie się przyklejał podczas smażenia. Całość wylewamy na patelnie i smażymy pod przykryciem około 10-15 minut. U mnie kluczowym elementem okazało się użycie przykrywki. Po tym czasie przerzucamy jeszcze na 3-5 minut na drugą stronę omlet i gotowe! Kładziemy na wierzch wiśnie i orzechy nerkowca.

Bon appétit