makaron

Makaron z sosem ser-szynka

19.09.2016

Przepis na pożywny obiad makaron z sosem serowym i szynką

Składniki:

80 g makaronu żytniego razowego
20 g sera żółtego
30 g szynki drobiowej
20 g cebuli
50 ml śmietany 12%
1/2 kostki bulionu drobiowego
szczypiorek
przyprawy wg uznania

Sposób przygotowania:

Czas przygotowania: 15-20 minut

Makaron należy ugotować al dente. Podczas gotowania makaronu zabieramy się za przygotowanie sosu. W tym celu na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, szynkę drobiową i smażymy. Następnie wlewamy wcześniej przygotowany wywar z kostki bulionu (ok. 100 ml),  śmietanę i czekamy, aż do momentu zagotowania.  Na końcu dodajemy plasterki sera i gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Gotowy sos mieszamy z makaronem i voilà! Można posypać dodatkowo parmezanem i szczypiorkiem dla smaku.

Wartości odżywcze posiłku

Wartość energetyczna : 483 kcal
Białko : 21 g
Węglowodany: 55 g
Tłuszcz: 18 g