FIT Burger z łódeczkami ziemniaczanymi w sosie czosnkowym

20.11.2016

Bułka do burgera (4 duże sztuki)

Składniki:
270 ml letniej wody
50 g drożdży
30 ml oliwy
łyżeczka cukru lub miodu
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej
pół łyżeczki soli
ziarna wg. uznania np. siemię lniane, słonecznik itp.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować lub ubić do uzyskania jednolitej masy. Następnie uformować pożądany kształt, odczekać 15 minut, aż w niewielkim stopniu zwiększą swoją objętość i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni korzystając z termoobiegu.

Łódeczki ziemniaczane

Składniki:
300 g ziemniaków
przyprawy: zioła prowansalskie, majeranek
sól

Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować, pokroić w tzw. łódeczki lub półksiężyce, a następnie ułożyć na blasze i posypać przyprawami. Piec przez 50 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Sos czosnkowy

Składniki:
400 g jogurtu naturalnego 1,5 %
2 łyżki czosnku granulowanego
łyżka majonezu (można zrezygnować, aby posiłek był mniej kaloryczny)
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmieszać i odstawić do lodówki. Im dłużej, tym lepiej ponieważ jogurt „połączy się” z czosnkiem i sos będzie smaczniejszy. Polecam zostawić sos na noc w lodówce, oczywiście nie ma przeszkód, aby od razu przejść do konsumpcji ; )

FIT Burger

Brakuje nam jedynie mięsa. Polecam kupić mięso i samemu zmielić, a następnie usmażyć formując kotlety. Idealnie sprawdzi się również pierś z kurczaka, jednak do burgera preferuje mięso wołowe.

Mamy już wszystko przygotowane, a zatem czas na składanie naszego burgera. Zdecydowałem się na opcje Classic tzn. pomidor, sałata, krążki z czerwonej cebuli i ogórek konserwowy. Warto tuż przed podaniem lekko posmarować bułkę sosem dzięki czemu nie będzie tak sucha.

SMACZNEGO!

Pozostałe przepisy znajdziecie TUTAJ

Zapraszam na Instagram oraz Facebook, a także dzielenia się swoimi przepisami na kontakt@lekkijakchmurka.pl