Burger LekkiJakChmurka

Burger LekkiJakChmurka

19.04.2020

Podczas kwarantanny każdy z Nas odkrył już w sobie piekarza, fryzjera, opiekunkę do dzieci, kucharza, barmana więc przyszedł czas na własnego burgera ale z maślanymi bułkami jak w prawdziwej burgerowni:

Składniki na 4 bułki:

– 250 g mąki pszennej + 50 g mąki na podsypkę
– 1 łyżeczka soli
– 7 g suchych drożdży
– 150 ml mleka
– 80 -150 g masła (im więcej masła tym bułka bardziej maślana, jednak zostałem przy 80g bo nie chciałem by bułka była zbyt tłusta)
– 2 jajka
– czarnuszka

Sposób przygotowania:

Do 150 ml ciepłego mleka wsypujemy całą paczkę drożdzy suchych i odkładamy w suche miejsce na około pół godziny. Następnie do miski wsypujemy 250 g mąki i wlewamy wcześniej przygotowane mleko z drożdzami. Dodajemy łyżeczkę soli, jajko i ubijamy ciasto ręcznie podsypując mąką tak, aby po pewnym czasie mąka odchodziła od ręki i powstała równa kulka, którą wstawiamy do miski (warto podsypać jeszcze trochę mąką przed włożeniem do miski ponieważ pózniej łatwiej będzie ją wyjąć) na około godzinę, aż ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Po godzinie formujemy 4 równe kulki i rozkładamy na blasze i ponownie zostawiamy na pół godziny dając im wyrosnąć. Na sam koniec robijamy jajko w misce i pędzelkiem smarujemy każdą kulkę, dzięki czemu nabierze ona właściwego koloru w trakcie pieczenia i pozostanie święcąca jak na bułke maślaną przystało 😉 oraz posypujemy z wierzchu czarnuszką lub czarnym sezamem

W piekarniku wstawiamy przygotowane bułki na około 25 minut w 190 stopniach termoobieg

W międzyczasie zabrałem się za przygotowanie mięsa. Osobiście postawiłem na podstawowe składniki tj. sól, pieprz i cebula

Po upieczeniu bułek składniki do burgera zostawiam Waszej wyobrazni. Wybrałem Burger LekkiJakChmurka Klasyk w którym znalazł się: ser, ogórek, pomidor, sałata, sos sriracha oraz ketchup. Efekty poniżej 🙂