woda z kranu

CZY WARTO PIĆ WODĘ Z KRANU?

07.08.2016

WODA Z KRANU

W Polsce normy dotyczące składu chemicznego wody z kranu reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. 2015, Poz. 1989)  i Dyrektywy Unii Europejskiej (98/83/EC). Co ciekawe normy te nie dotyczą producentów wód butelkowanych, w takim przypadku za jakość wody odpowiada tylko i wyłącznie producent.
Mitem dotyczącym czystości „kranówy” jest „kamień” osadzający się z czasem np. w czajnikach. Jest on wynikiem tzw. twardości wody czyli zawartości związków wapnia i magnezu. Podawany w różnych jednostkach, jednak najbardziej popularną jednostką jest mgCaCO3/l, im większy stężenie tym woda jest twardsza. To właśnie twardość wody utrudnia pranie, mycie się czy golenie ale nie wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie, a wręcz przeciwnie, działa profilaktycznie ponieważ dostarcza organizmowi magnezu, którego niedobór może przyczynić się do chorób mięśnia sercowego. W Poznaniu i okolicznych gminach powstała mapa twardości wody udostępniona przez firmę Aquanet, dodatkowo co kwartał firma ta publikuje dane dotyczące jakości wody dlatego możecie systematycznie sprawdzać jakość Waszej wody.
Fakt przebarwienia wody z kranu na kolor brązowy jest wynikiem podwyższonej zawartości żelaza. Może on być spowodowany zmniejszonym zużyciem wody, naprawą lub czyszczeniem sieci albo po prostu złą jakością rur. Za dostarczenie wody do budynku odpowiada dostawca, natomiast w samym domu, mieszkaniu, bloku za jakość rur odpowiada właściciel. Niestety w starszych budynkach rury nie są w najlepszym stanie co może wpływać na częstsze przebarwienia wody.

WODA BUTELKOWANA 

Na etykiecie wody butelkowanej najczęściej widnieją napisy : „naturalna woda źródlana” i „naturalna woda mineralna”. Za wodę mineralną uznaje się taką, która zawiera co najmniej 1000 mg/l substancji mineralnych. Dodatkowo producenci prześcigają się w tworzeniu tzw. wód smakowych, które oprócz tego, że są bezbarwne zawierają mnóstwo cukru, aromatów i konserwantów. Powinniśmy je raczej nazywać napojami niż wodą.
Woda gazowana to nic innego jak woda sztucznie nasycona dwutlenkiem węgla. Nie ma żadnych dodatkowych walorów zdrowotnych, a dla osób z wrażliwym żołądkiem, zgagą i wzdęciami może być wręcz niewskazana. Jednak, jest to na pewno lepsza alternatywa dla wszelkich napojów gazowanych ponieważ nie zawiera żadnych kalorii i zbędnej chemii w swoim składzie.  Woda z kranu ma natomiast dużo zalet.

 

WODA BUTELKOWANA VS WODA Z KRANU

Celem tego artykułu jest przekonanie Was, że woda z kranu nie jest zła wbrew ogólnej opinii. Oczywiście, jeśli chcemy dostarczyć ogromne ilości minerałów nic nie jest w stanie zastąpić wody butelkowanej mineralnej. Zdarza się, że ilość minerałów wody butelkowanej jest trzykrotnie większa od ilości minerałów w wodzie z kranu.
Woda z kranu jest zawsze świeża i ekologiczna. Wystarczy odkręcić kran i leci świeża woda. Woda butelkowana powinna być spożyta zazwyczaj w ciągu 12 godzin od otwarcia.
Cena za 1 m3 wody w Poznaniu wynosi 4,70 zł brutto, natomiast cena wody w butelce za 1 l wynosi około 1 zł czyli 1000 zł za 1m3 wody! Tak wysoka cena wody butelkowanej podyktowana jest kosztami wyprodukowania plastikowych butelek, kosztami marketingu itd.
Coraz więcej restauracji decyduje się podawać swoim klientom wodę z kranu za darmo. W tym celu powstała strona pijewodezkranu.org , która przedstawia listę punktów gastronomicznych gdzie możecie napić się „kranówy” za darmo.
Wspomniałem wcześniej o tym, że woda z kranu jest ekologiczna ponieważ nie potrzebuje plastikowych butelek. Wyobraźcie sobie, że w Stanach Zjednoczonych, a dokładniej w San Francisco w ramach walki z coraz poważniejszym problemem z odpadami i recyklingiem zakazano sprzedaży plastikowych butelek a brak butelkowanych napojów ma zostać zrekompensowany przez szeroki dostęp do czystej i taniej wody z kranu.