Woda kokosowa

31.01.2017

Hitem ostanich miesięcy wśród wielbicieli zdrowego stylu życia stała się woda kokosowa. Największy producent na świecie Vita Coco zanotował wzrost sprzedaży o ponad 60% w ciągu trzech lat (2013-2016). Sam właściciel tłumaczy ten sukces faktem, że ludzie są znudzeni tradycyjnymi napojami dla sportowców i szukają czegoś nowego.
Zatem przekonajmy się, co takiego ma w sobie woda kokosowa i czy warto ją spożywać.

Czym jest woda kokosowa?

Właściwie to powinienem napisać napój kokosowy. Pozyskiwany bezpośrednio z niedojrzałych kokosów. Obecnie na rynku można znaleźć dwa rodzaje napojów kokosowych: pozyskiwany bezpośrednio poprzez przecięcie maczetą kokosa i wlanie do pojemnika oraz powstały z zagęszczonego „soku” koksowego. Producenci prześcigają się w tworzeniu spotów reklamowych i promocyjnych opakowań. Jednym z moim ulubionych jest hasło „dietetyczna woda” tak jakby każda woda miała ogromną liczbę kalorii. O właściwościah i zaletach wody, nawet tej z kranu możecie przeczytać TUTAJ.  Vita Coco zaprosiło również do swoich reklam piosenkarkę Rihanna’e, aby promowała ich napój, a Madonna stwierdziła, że warto założyć własną firmę, aby mieć stały dostęp do źródła wody kokosowej.

Właściwości wody kokosowej

Oprócz jej „dietetyczności” przejawiającej się w zaledwie 18 kcal na 100 ml zawiera 3,1 g węglowodanów w tym 2,6 g cukrów, 0,2 g tłuszczów i 0,7 g białka. Liczna obecność wapnia, potasu i magnezu może powodować wzrost zainteresowania tym napojem. Moim zdaniem jest to zdecydowanie lepsza alternatywa dla napojów „100% owoców” lub napojów energetycznych zawierających ogromną ilość cukrów, ale jest jeden czynnik powodujący wciąż stosunkowo małe spożycie napoju, czyli cena, bowiem za 500 ml wody kokoswej zapłacimy około 10 zł!  Smakowo jeszcze nie jestem w stanie ocenić wody kokosowej, ale wkrótce podzielę się swoją opinią dlatego serdecznie zapraszam na Instagrama instagram.com/lekkijakchmurka.

Mity na temat wody kokosowej

Tak to już jest gdy coś staje się zbyt szybko popularne to w Internecie zaczynają krążyć plotki o niebotycznie ogromych zaletach i wszelkich cudach związanych z nowym produktem. Nie inaczej było w przypadku wody kokosowej. Powstało tyle mitów, że do akcji wkroczył American Institute for Cancer Research.

Woda kokosowa obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu

Według AIfCR nie ma żadnych potwierdzonych informacji na ten temat i wciąż brakuje badań, aby to potwierdzić.

Woda kokosowa – dobry izotonik?

Woda kokosowa w swoim składzie posiada elektrolity takie jak sód, potas i magnez oraz witaminy, więc śmiało może być uznana za napój izotoniczny, ale pozostaje pytanie czy rzeczywiście jest najlepszym środkiem nawadniającym po intensywnych ćwiczeniach. Pomocą w rozwiązaniu tej zagadki są badania przeprowadzone przez Uniwersytet w Memphis w USA wśród młodych osób, które po intensywnych 60-minutowych ćwiczeniach skorzystały z następujących napojów: woda kokosowa Vita Coco, woda kokosowa z koncentratu, napoje dla sportowców oraz zwykła woda butelkowana. Różnice były bardzo niewielkie z korzyścią dla wody kokosowej z koncetratu w porównaniu do wody butelkowanej. Okazało się, że woda kokosowa z koncetratu nawadnia najlepiej 3 godziny po treningu w porównaniu z wodą butelkowaną. W innych przypadkach różnice były praktycznie niezauważalne. Po pełną treść badań odsyłam pod adres wskazany w źródłach.

Woda kokosowa najlepsza na kaca

Niestety kolejny mit. Woda kokosowa nie jest lekarstwem na syndrom dnia poprzedniego, sprawdzi się jedynie w przypadku uzupełnienia elektrolitów.

Woda kokosowa odchudza!

Wspominałem o tym wcześniej, każda woda sprawdzi się idealnie podczas diety i zdrowego stylu życia. Woda kokosowa nie zawiera żadnych „naturalnych” spalaczy tłuszczów.

Podsumowanie

Zawsze staram się podchodzić z dystanstem do pojawiającyh się nowości na rynku zdrowego odżywiania. Wiele produktów powstaje ze względu na modę „bycia FIT” i niekoniecznie może przyczynić się do zachowania naszego zdrowia. Mimo wszystko woda kokosowa, bez wątpienia, ma mnóstwo zalet i warto ją spożywać. Kokos staje się coraz bardziej popularny w Naszych kuchniach chociażby w postaci oleju kokosowego czy mleczka kokosowego. Do tych produktów również potrzebowałem czasu, zdobyłem trochę informacji, poczytałem, popytałem i do dnia dzisiejszego korzystam w swojej kuchni. Ekologiczne produkty mają to do siebie, że nie należą do najtańszych. Jednak coraz większa konkurencja sprawia, że ceny drastycznie spadają, a my mamy coraz większy dostęp i wybór produktów. Wystarczy poszukać w sklepach, a gwarantuję, że można kupić tanie, smaczne i przede wszystkim zdrowe produkty do Naszej diety. Zobaczycie za kilka lat gdy Wasz organizm odwdzięczy się w postaci braku chorób i problemów zdrowotnych.

 

Źródła:

http://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-9-1
http://preventcancer.aicr.org/site/News2?id=19168