Mrożone warzywa i owoce

29.01.2017

W okresie zimowym kupując w sklepach chociażby pomidory mamy wrażenie, że jemy wodę. Są drogie i przede wszystkim bez smaku! Zamiast kupować warzywa i owoce poza sezonem warto zastanowić się nad wyborem gotowych mrożonek.

Czy zamrażanie wpływa negatywnie na produkty?

Przede wszystkim zamrażanie opóźnia psucie się produktów poprzez obniżenie aktywności enzymów odpowiadających za psucie i gnicie. Niestety każda metoda zamrażania powoduje nawet niewielkie negatywne skutki uszkadzające struktury komórek i tkanek poprzez tworzenie kryształków lodu, które powstają podczas zamrażania. Obecne technologie przemysłowe sprawdzają się o wiele lepiej niż domowe zamrażarki. Jedną z najbardziej popularnych i stosowanych metod jest zamrażanie owiewowe odbywające się w tunelach zamrażalniczych w temperaturze -35 st. C do -40 st. C. Gwarantuje to równomierne zamrażanie w jednakowym tempie. Dodatkowo przemysłowe zamrażanie przebiega zdecydowanie szybciej od domowego co powoduje mniejsze uszkadzanie komórek i tkanek.

Co możemy mrozić?

Tak naprawdę wszystko z małymi wyjątkami. Najlepiej sprawdzają się produkty o twardej strukturze czyli większość warzyw, mięso, ryby, zioła, chleb, ciasta, wędliny itp. Nie należy mrozić miękkich owoców, jogurtów, serków wiejskich, ugotowanych produktów skrobiowych czyli makaronów, ziemniaków itd.

Jak zamrażać?

Warzywa przed zamrożeniem najlepiej poddać blanszowaniu polegającym na zanurzeniu na kilkadziesiąt sekund we wrzątku i potem włożeniu do zimnej wody. Przed zamrożeniem należy dokładnie umyć i wysuszyć produkty. Nie należy wkładać gorących i ciepłych produktów tuż po ugotowaniu, które mogą powodować podwyższenie temepratury w całym zamrżalniku. Ważnym elementem zamrażania jest temperatura, która powinna wynosić -18 stopni Celsjusza.

Jak długo można trzymać produkty w zamrażalniku?

W domowej zamrażarce produkty mogą być bezpiecznie przechowywane przez 3 do 12 miesięcy. Najlepiej sprawdzić informację umieszczoną na etykiecie produktu.  Przykładowy czas przechowywania wybranych produktów:

  • Chleb – 2 miesiące
  • Drób – 9 miesięcy
  • Ryby – 6-8 miesięcy
  • Warzywa – 10 miesięcy
  • Twarde sery – 6-8 miesięcy

Po pełną listę odsyłam na adres podany w źródłach.

Jak prawidłowo rozmrozić produkty?

Producenci na opakowaniu często podają sposób rozmrażania produktów. W przypadku warzyw wystarczy wrzucić do gotującej wody i po 5 minutach warzywa są gotowe do spożycia. Mięso i ryby należy rozmrażać w lodówce. Pamiętajmy, aby nigdy nie zamrażać ponownie rozmrożonych produktów.

Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie mrożonek?

W przypadku, gdy decydujemy się na zamrożenie własnych produktów możemy być spokojni o skład, jednak będąc w sklepie warto spojrzeć na skład mrożonek. Producenci dodają czasem do mrożonek gotowe sosy, śmietanę np. szpinak ze śmietaną co powoduje zwiększenie kaloryczności produktów i może zaburzyć stosowaną dietę.

 

Źródła:

Fellows, PJ. Food Processing Technology – Principles and Practice. 2nd Edition. Woodhead, London, 2000.
J. Garden-Robinson: Food Storage Guide Answers the Question LINK