Kiełki – własna produkcja

12.03.2017

Kiełki – źródło wielu witamin, kwasów omega-3 oraz błonnika, a także idealny dodatek do posiłków. Występują m.in kiełki brokuła, kiełki lucerny, kiełki soczewicy. Na pewno warto je dodawać do codziennej diety, ale minusem jest wysoka cena za stosunkowo niewielką ilość dlatego dzisiaj pokażę, jak przygotować kiełki w domu wykorzystując tylko słoik i gazę.

Do przygotowania kiełków potrzebujemy:
– słoik
– gaza
– gumka recepturka.

W pierwszym dniu wsypujemy do słoika wybrane nasiona, które dostaniemy praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Zalewamy i odstawiamy na 24 godziny.

Następnie wylewamy wodę, zasłaniamy otwór gazą i mocujemy za pomocą gumki recepturki. Przez gazę nalewamy świeżej wody, płuczemy nasiona i odwracamy słoik jak na zdjęciu

Codziennie płuczemy nasiona i dokładnie odsączamy wodę. Nasiona mają być wilgotne, a nie mokre dlatego odwracamy słoik, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Czynności płukania powtarzamy, aż do uzyskania efektu poniżej

GOTOWE! : ) Smacznego!